PDF Afdrukken E-mail

 Milieutips

 

Milieubewust eten

Gezonde voeding is niet alleen goed voor u maar het kan ook goed zijn voor het milieu. Milieubewust eten belast het milieu zo min mogelijk. Milieu Centraal geeft enkele vuistregels waarmee milieubewust eten ook voor u mogelijk wordt. Er kan behoorlijk wat energie bespaart worden door zuinig te zijn met dierlijke eiwitten, te letten op producten die met het vliegtuig vervoerd worden, groenten van het seizoen te eten, milieuvriendelijke producten te kopen, genoeg in te kopen en voedingsmiddelen goed bewaren.

Autogebruik in de winter  

Het is winter. Een lege accu, bevroren ruiten, slippartijen en verkeersongelukken. Met een goede voorbereiding en een aangepaste rijstijl kunt u dit grotendeels voorkomen. De rijstijl van Het Nieuwe Rijden zorgt er ook in de winter voor dat u ontspannen en veilig aan het verkeer deelneemt en bovendien brandstof bespaart.

Tuinmeubelkoopwijzer 2006 

Milieudefensie heeft met winkelinspecties en onderzoek de houten tuinmeubelen geïnventariseerd bij 10 winkelketen in 54 vestigingen. 
Bij het onderzoek is gekeken naar het aandeel duurzaam hout (FSC), het aandeel fout hout (destructief of illegaal gekapt), valse claims en het nakomen van eerder gedane beloften. Lees voor meer informatie onze brochure 'Zit het wel goed?'

De boodschappentas 

In heel veel winkels worden plastic tassen aangeboden. Deze tassen hebben meestal een korte levensduur, zo worden er jaarlijks in Nederland alleen al wel een miljard plastic tassen verbruikt. Dat belast het milieu: het verbruikt grondstoffen, vergroot de afvalberg en komt terecht bij het zwerfvuil. Kies liever voor een duurzame boodschappentas van linnen of canvas, een fietstas of een stevige mand.

Kant en klaar maaltijden 

Zonder twijfel is het handig voor om snel een kant en klaar schotel van de supermarkt zo in de magnetron te schuiven. Maar deze producten belasten het milieu tien maal zwaarder dan zelfgemaakt eten, vanwege het verpakkingsmateriaal en het beslag op energie. Neem liever de tijd, relax en wees creatief door zelf te koken. 

Eet 'met het seizoen' mee

Paprika's of sla op het menu hartje winter? Die producten komen of uit de kas of uit verre landen, en daarmee wordt onnodig veel energie verbruikt. De kwaliteit van groenten en fruit is beter in het seizoen dan daarbuiten (minder nitraten en bestrijdingsmiddelen). Kies liever voor producten van de koude grond dan uit de kas. Eet met het seizoen mee, of kies voor gemak door een abonnement te nemen op biologische groenten en fruit.

Verpakkingen van voedsel

De afvalberg wordt alleen maar groter met dat overdadig gebruik van verpakkingen. Plastics, aluminiumfolie, gealumineerd plastic (chips!). Waarom vier appels in een piepschuim doosje met plastic er omheen, terwijl diezelfde vier appels ook los in een papieren zak meekunnen? Waarom laminaatverpakking indien eenzelfde product ook in glas (in de glasbak!) of papier te krijgen is? Kortom, koop het liefst onverpakt voedsel, of voedsel in milieuvriendelijke verpakking.